Rasismen och logiken

Det finns så mycket man kan skriva om EU-valet och dess häpnadsväckande resultat. Av alla de känslor av ilska och sorg jag känner inom mig skulle jag kunna formulera en hel roman om varför det är skrämmande och hemskt att främlingsfientligheten tar sådana enorma kliv framåt. Däremot är jag inte säker på om det skulle göra någon skillnad i världen. Det gör kanske inte det här blogginlägget heller. Kanske leder det bara till ryggdunkningar från andra som är lika “PK” som jag själv. Helst av allt vill jag naturligtvis försöka hjälpa Europa att vända vindarna och att kanske påverka dem som ligger och skvalpar i ett politiskt vakuum, som ännu inte vet var de står eller var de vill stå.

En färsk studie, publicerad i Psychological Science, visar att personer som står för konservativa, nationalistiska och rasistiska åsikter generellt sett har lägre intelligenskvot än mer liberalt orienterade personer. Jag tänker inte påstå att detta är någon slags universell sanning, men jag vill försöka formulera mig utifrån den teoribildning som finns kring studien. Psykologiprofessorn Dr. Gordon Hodson menar att världen och verkligheten är så invecklad och komplex att personer med relativt låg intelligenskvot tenderar att vilja kategorisera sin verklighet för att helt enkelt göra den mer greppbar. På så sätt skulle man kunna säga att rasismens logik är byggd på kategoriseringar. Det ska vara enkelt att läsa av verkligheten, att kunna se statistiken svart på vitt (i dubbel bemärkelse hehe), att kunna se att en viss minoritet är överrepresenterad i förhållande till vissa brott eller dylikt.

Det kanske inte är något nytt att rasismen bygger på kategoriseringar, varken för den som är PK eller för den som själv är rasist. Men hur väl håller logiken egentligen? Nu tänker jag lämna PK-språket bakom mig för en stund.

Låt oss säga att en muslimsk man våldtar en ung svensk tjej. Fruktansvärt naturligtvis. Hur sker kategoriseringen utifrån detta? Vad vet vi om förövaren och offret? Jo, vi vet att förövaren är en muslim och att offret var en ung svensk tjej. Superenkelt! I detta läge är det så lätt för rasister att tala om muslimer som ett hot, rasister såsom exempelvis Jimmie Åkesson och Björn Söder (http://nyheter24.se/maktkamp24/769527-16-vidriga-asikter-som-europa-rostade-pa-och-du-borde-kanna-till). Idag har Islam ca 1,5 miljarder anhängare världen över. Det är en stor grupp. Dock inte tillräckligt stor för att man inte ska kunna dra alla över en kam.

Låt oss säga att en svensk man i 50-års åldern våldtar en ung svensk tjej. Hur ska vi nu kategorisera detta? Vi har en man i 50-års åldern och en ung svensk tjej. Hmm… svårt. Vem ska vi hata på? Jo, naturligtvis ska vi hata på mannen i 50-års åldern. Men med rasismens logik borde vi egentligen hata på alla män i 50-års åldern. Enligt Statistiska Centralbyrån finns det ca 250,000 män mellan 50 och 54 i Sverige idag. Men denna kategorisering förekommer ju inte. Det vore ju helt absurt! “Jag gillar alla svenskar, förutom alla män som är mellan 50 och 54!”

Det är lite lustigt, för muslimerna utgörs av 1,5 miljarder människor. 1,500,000,000 skrivet i siffror. Svenska män mellan 50 och 54 år utgörs av 250,000 människor. Ändå så är det mer rimligt att se alla 1,5 miljarder muslimer som vidriga våldtäktsmöjliggörande barbarer än att se 250,000 svenska män i 50-års åldern som detsamma. Trots att svenska män mellan 50 och 54 år är en betydligt mindre och mer specifik grupp! Är det inte lite lustigt?

Att tala om muslimsk invandring som ett hot mot Sverige (som Sverigedemokraterna i stor utsträckning gör) är lite som att tala om sjukdom som en dödsorsak. Typ såhär:

– Vad var det som dödade din pappa?
– Det var en sjukdom.

Istället för:

– Vad var det som dödade din pappa?
– Det var elakartad lungcancer av typen Carcinom.

Det här inlägget handlar inte specifikt om våldtäkter eller muslimer, även om det just i detta inlägg får stå för förenklingen av resonemangen. Det handlar om rasismens och nationalkonservatismens fullkomligt idiotiska logik. Det handlar om Sverigedemokraters förmåga att stirra sig blinda på siffror och kategorier. Och ja, detta är i allra högsta grad ett inlägg som är anti-Sverigedemokraterna och anti-rasism. Ja, det kanske även är, som man säger, PK! Men inte för att det bara ska vara så, att man bara ska tycka så här för att vara PK, eller för att man borde vara mot Sverigedemokraterna. Nej, det här inlägget handlar om sunt förnuft, medmänsklighet och enkel logik!

Tack och hej!
/Jonas

Advertisements

About milkaddiction

Alldeles för komplex för en kort beskrivning...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Rasismen och logiken

  1. Sanna, en vän från andra tider! says:

    Där satt den Jonas! 👏

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s